Schipper:
Wouter Akkerman
Tel. 06-5350 4551

[Email]
De Witte Raaf
zeilenmetdewitteraaf.nl

Reisverslag 2004

20032005200820092010Lopende jaar: zie pagina Actueel

Op de pier in Great Yarmouth en naar Helgoland
Met de Club Zeezeilers Twellegea een retourtje Engeland gevaren (zie voor foto’s de CZT website). Bij Great Yarmouth schade gevaren, de stuurcilinder was losgelopen, het schip loopt uit het roer en wordt met de neus tegen de pier aan gezet. Het anker volledig plat, aan de zijkant een deuk, maar verder een beperkte schade en dat na zo'n klap... Het schip is sterk gebleken en dat doet mij deugd. Met een NW wind 6 binnen 16 uur weer in IJmuiden.

De schade bracht mijn vaarschema - eind mei vertrek naar Scandinavië - in de war. Ik wilde niet naar Denemarken met een kapot anker. Ik had nog wel een afspraak met Timo, hij zou meevaren naar Kiel en had daar vrije dagen voor gepland. Op Helgoland hebben we geen anker nodig. Dus met Timo een 'mijlen' tochtje gemaakt: IJmuiden, Helgoland, Kornwerd. Goed gevaren!!

Solo naar de Limfjorden
In Zwartsluis de schade hersteld, nieuwe vlonders gemaakt, maar ook nu weer begon het erg te kriebelen, die onbeschrijfelijke drang om uit te varen!!! Eind juni in mijn eentje uit Lemmer vertrokken. Van Vlieland - er was zuidoostenwind voorspeld - naar Thyborøn gevaren. Een oversteek van 40 uur, zolang had ik nog niet alleen achter elkaar gevaren. Maar met dit schip een fantastische ervaring, en onder variërende weersomstandigheden geen probleem. Op de Limfjorden, voor mij een heel nieuw vaargebied, kun je heerlijk rondstruinen, varen, leuke plekken zoeken, met de mountainbike en camera op stap gaan en dan weer zeilen!

Tijdloos, geen drukte, doen wat je op dat moment echt wilt (het is moeilijk om dat, los van alle verplichtingen en beslommeringen, bij je zelf te ontdekken). Geconfronteerd worden met het feit dat ik toch een bepaalde onrust heb om rust te zoeken, een vicieuze cirkel die mij eigenlijk wel goed bevalt. Elke dag weer een verrassing, altijd anders dan je had kunnen bedenken. Zes weken op mezelf, een ervaring die ik dagelijks als referentie heb om te relativeren.

Rendez-vous op Samsø
Toen ik in de Knebel baai, aan de oostkant van Jutland, voor anker lag, kreeg ik een SMS van Dries. Hij was met zijn Marieholm ook alleen op stap en lag op het eiland Samsø. Dus... de volgende morgen vroeg in een fantastisch benevelde baai richting open water gedobberd. Buiten kreeg ik een lekker windje. In de middag op Samsø met Dries mosseltjes geraapt en van een heerlijke maaltijd genoten.

Samen met onze eigen onafhankelijkheid ieder naar het zuiden getrokken. In Kolding had ik een afspraak met Douwe, Feiko en Renske. In hun jachtend bestaan hadden zij het idee om in één week naar Kopenhagen te gaan. Na twee dagen hadden ze de rust van de tijdlozen over zich heen gekregen en genoten we van elke minuut die ons uit het niets aangeboden werd. Dries trok nog een aantal dagen met ons op maar moest toch weer richting Kiel.

We hebben nog een heerlijke tijd op wat piepkleine eilandjes doorgebracht en hebben Feiko en Renske in Nyborg afgezet. Inmiddels had Geert zich gemeld. Geert is inmiddels 69 maar heeft zo’n 20 jaar hoofdzakelijk alleen in Skandinavië rondgezworven. Vanwege zijn gezondheid kon hij zijn schip niet meer mannen. Hij kreeg onrust in de benen en we hebben hem in Århus opgepikt. Met zijn drieën naar het noorden gevaren,

Naar de Zweedse Scheren
Douwe moest zijn auto in Kolding oppakken, wij zijn de Randers Fjord afgevaren (gelijk een Hollands landschap) en hebben in Randers afscheid van Douwe genomen, hij ging met de trein naar Kolding. Met Geert via Læsø en Skagen naar Gullholmen in de Zweedse Scheren gevaren. Voor Geert een weerzien met dit mooie dorpje waar hij niet meer op gerekend had.
Door de scheren naar Göteborg, daar komen Colla en Yvon aan boord. Geert gaat vandaar met de trein naar Nijmegen. Met Colla en Yvon intensief door het scherengebied gevaren, met al die keien een lastig maar uitdagend vaargebied.

Noorwegen zat er niet in, met een lastig tochtje ZW 6-7 en stroom tegen een wel erg lange oversteek gemaakt naar Skagen. Vandaar via de oostkust van Jutland naar Kiel gevaren. De CZT zouden we op Helgoland ontmoeten. Dat is niet gelukt maar we hebben ze getroffen op Borkum. Met zijn allen - er lagen nu vijf boten aan de steiger - een fantastische barbecue in elkaar gesleuteld.

Najaar in Nederland
Het mooie weer in september bracht ons een prachtige fietsdag, en met een oosten windje zijn we 's avonds onder een prachtige heldere sterrenhemel naar Vlieland gevaren. Rond 7 uur afgemeerd. Het gebruikelijke CZT Vlieland genoten en dan terug naar Harlingen en het drukke IJsselmeer. Weer wennen, dat plasje ligt vol met tonnen en plezierbootjes, dat is weer uitkijken geblazen.

Kerstmis in Muiden, de jaarwisseling op het IJ in Amsterdam, het jaar is weer om. Een jaar waar ik elke dag mijn schip om zijn vaareigenschappen bejubeld heb.

2003     2004